Дата публікації:
07 серпня 2022
Кількість переглядів:
264
Поділитися:

Важливість підготовки інженерів для України є беззаперечною у контексті теперішньої ситуації в країні. Інженери це рушійна сила будь-якої технічної системи або виробничого процесу.

За ініціативи ESD Consortium Aichi, Japan International Cooperation Agency, представників університетів та промислових компаній префектури Aichi (Японія) 6 серпня 2022 року відбулася зустріч із представниками Сумського державного університету.

У рамках зустрічі проф. Віталій Іванов, завідувач кафедри технології машинобудування, верстатів та інструментів, представив Сумський державний університет та його освітню і наукову діяльність під час воєнного стану на прикладі інженерії. Д-р Микола Назаров, керівник центру досліджень регіональної безпеки, представив ґрунтовний огляд теперішньої ситуації на Сумщині в медицині, освіті та промисловості, зробив акцент на зруйнованих об’єктах інфраструктури та викликах, які необхідно подолати. Д-р Христина Берладір, відповідальний секретар факультету технічних систем та енергоефективних технологій окреслила тенденції вступної компанії на інженерні спеціальності СумДУ та наголосила про компетенції, які здобувають випускники інженерних освітніх програм. Проф. Іван Павленко, професор кафедри комп’ютерної механіки ім. В. Марцинковського, представив досвід факультету ТеСЕТ із організації наукової діяльності студентів, презентував здобутки студентів інженерних спеціальностей на конкурсах студентських наукових робіт всеукраїнського та міжнародного рівнів. Д-р Юрій Мерзляков, директор департаменту доуніверситетської освіти та профорієнтаційної роботи, охарактеризував роботу СумДУ із закладами середньої освіти, важливість популяризації інженерної освіти серед молоді. Пані Яна Мисник, вчитель англійської мови КУ Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 9, представила ініціативи та позитивний досвід закладу із залучення учнівської молоді до таких проєктів як «Дівчата STEM», «Енергоефективні школи: нова генерація» та інші, наголосила, що система навчання STEM є пріоритетним напрямом інноваційного розвитку природничої освіти і першочерговим кроком для вступу на інженерні освітні програми. Крім того, учасники обговорили важливість знання англійської мови для сучасного інженера.

Проф. Віталій Іванов представив план розвитку інженерної освіти на довготривалу перспективу, можливості спільної кооперації в науковій діяльності з японськими університетами та організаціями у напрямках машинобудування, зокрема розумного виробництва, механічної інженерії та матеріалознавства. Окрему уваги було приділено потребам сучасної інженерної освіти та пошуку дієвих інструментів підтримки.

Проф. Хідетоші Міякава високо оцінив здобутки Сумського державного університету і потенціал факультету технічних систем та енергоефективних технологій, підкреслив позитивний досвід попереднього співпраці з проф. Віталієм Івановим у рамках програми «Промислова технологічна освіта», яка реалізовувалася за підтримки Японського агентства міжнародного співробітництва. Репрезентував кроки, які можуть бути підтримані людськими та технічними ресурсами.

Проф. Казухіро Кітамура висловив готовність підтримувати факультет технічних систем та енергоефективних технологій і побажання співпрацювати у галузі механічної інженерії. Проф. Тошіюкі Камада запропонував розробити план дій щодо спільних досліджень у напрямку розумного виробництва. Проф. Наомі Хісанага зазначив важливість інженерної освіти для України, звернув увагу на інструменти та напрямки, які потребують уваги для відновлення інфраструктури. Пан Мітсухіко Ямада, представник промислової компанії, висловив готовність надати технічну підтримку Сумському державного університету.

Сторони домовилися обговорити подальші кроки співробітництва на наступній зустрічі.

До уваги:

ESD Consortium Aichi – це організація, діяльність якої спрямована на просування освіти для сталого розвитку навчальними закладами, промисловістю та групами громадян у префектурі Aichi (Японія)

Japan International Cooperation Agency – це урядове агентство, яке координує офіційну допомогу розвитку, сприяє економічному та соціальному зростанню в країнах, що розвиваються, та їх міжнародному співробітництву.