Дата публікації:
28 листопада 2021
Кількість переглядів:
262
Поділитися:

Викладачі кафедри ТМВІ Іван Дегтярьов та Артем Євтухов завершили наукове стажування в Технічному університеті м. Кошице в Прешові. Наукове стажування здійснювалося в рамках Національної стипендіальної програми Словацької республіки та тривало три місяці.

В рамках роботи «Дослідження параметрів точності і жорсткості гнучких верстатних пристроїв методами чисельного моделювання» було запропоновано прототип переналагоджуваного верстатного пристрою для установлення та закріплення деталей типу «вилка» та «шатун» для їх оброблення на багатоосьових обробних центрах. Пропоновану конструкцію верстатного пристрою було досліджено шляхом комп’ютерного моделювання з використанням методів статичного, модального та гармонічного аналізу. Дослідження було реалізовано з використанням програмного комплексу Ansys Workbench на базі кафедри комп'ютерних технологій у виробництві. В результаті дослідження були сформульовані рекомендації щодо оптимізації конструкції пропонованого прототипу та підтверджено перспективність його практичного використання.

В рамках роботи за темою «Експериментальне дослідження багатокоординатного оброблення вилок та шатунів з використанням гнучких верстатних пристроїв» на базі кафедри автомобільних та виробничих технологій були виготовлені натурні зразки верстатного пристрою для установлення та закріплення деталей типу «вилка» та «шатун». В рамках експериментального дослідження на базі 5-ти координатного обробного центру були реалізовані налагодження, до складу яких увійшли пропонована конструкція верстатного пристрою, заготовка, вимірювальні пристрої (динамометр, індикаторні головки, вимірювальний комплекс для фіксації вібросигналів). В результаті дослідження були побудовані статичні та динамічні характеристик зазначених налагоджень, аналіз яких підтвердив адекватність результатів комп’ютерного моделювання. Для підтвердження ефективності використання пропонованої конструкції верстатного пристрою згідно з прийнятою технологією були виготовлені пробні партії шатунів та вилок. Результати вимірювань параметрів точності та якості поверхонь шатуна та вилки з використанням координатно-вимірювальної машини та профілометра підтвердили дотримання технічних вимог, регламентованих кресленнями деталей.

Обговорення результатів стажування з представниками факультету виробничих технологій дозволило визначити шляхи та перспективи подальших спільних досліджень.

Велика подяка за організацію наукового стажування, цінні зауваження та рекомендації декану факультету виробничих технологій Dr. h. c. prof. Ing. Jozef Zajac, CSc., заступнику декана з міжнародних відносин та мобільності doc. Ing. Lucia Knapcikova, PhD., заступнику декана з науки та дослідницької діяльності prof. Ing. Michal Hatala, PhD., секретарю факультету Svetlana Radchenko, PhD., доцентам кафедри автомобільних та виробничих технологій doc. Ing. Ján Duplak, PhD., doc. Ing. Peter Michalik, PhD., Ing.- Paed. IGIP, завідувачу кафедри комп'ютерних технологій у виробництві doc. Ing. Marek Kocisko, PhD.