Дата публікації:
02 березня 2022
Кількість переглядів:
305
Поділитися:

Під керівництвом проф. Костянтина ДЯДЮРИ у Сумському державному університеті на кафедрі технології машинобудування, верстатів та інструментів розпочалося виконання грантового проєкту програми Еразмус+ напряму Жан Моне ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH EUNanoGreen - 101047940 «Відповідальний розвиток нанобезпеки як внесок в Європейську зелену угоду» (2022-2025 рр). Проєкт має міждисциплінарний характер та буде виконуватись науково-педагогічними працівниками факультету технічних систем та енергоенфективних технологій та навчально-наукового медичного інституту (відповідальний виконавець від медичного інституту – доц. Гребеник Л.І.).

Інноваційність завдань проекту та європейське спрямування змісту факультативного курсу, впровадження якого передбачено в рамках проекту, буде сприяти підвищенню обізнаності студентів з питань безпеки нанотехнологій в контексті стратегічних напрямів Європейскої Зеленої Угоди. Вказаний курс буде інтегрований в навчальні програми підготовки спеціалістів за напрямами «Біомедична інженерія», «Технологія навколишнього середовища», «Екологія», «Медицина». Розробка та впровадження нового курсу відповідає сучасним тенденціям в освіті та науці, які пов’язані з розвитком нових екологічно дружніх та небезпечних нанотехнологій. Зміст нового елективного курсу враховує основні напрями розвитку нанобезпеки в Європі в контексті Європейської Зеленої Угоди та передбачає залучення суспільства і стейкхолдерів до євроінтегративного дискусу.

Виконання завдань проєкту дозволить забезпечити студентів новими знаннями про нанобезпеку в умовах просування високих стандартів Зеленої Угоди, ініціювати активний діалог між науковими установами, промисловістю, неурядовими організаціями щодо можливостей нанотехнологій та їх ризиків в умовах зеленого переходу в Україні, підвищити активність громадян щодо підтримки безпечного використання нанотехнологій.